Žitarice su osnovni izvor složenih ugljenih hidrata i imaju veliku primjenu u ishrani. Prednost obroka u koji su uključene namirnice koje sadrže žitarice je u polaganom oslobađanju energije u organizam, a osjećaj sitosti je duži.
Energetska vrijednost: 1489kJ/352kcal
Proteini: 11,30g
Ugljeni hidrati: 69,10g od kojih šećeri 2,20g
Masti: 1,80g od kojih zasićene masne kiseline 0,30g
So: 0,01g
*Prosječna nutritivna vrijednost na 100g proizvoda
Najvažnija žitarica koja je na drugom mjestu po proizvodnji u svijetu, odmah iza kukuruza. Zrna su čista, krupna i ujednačena po boji i izgledu. Sadrži vitamine B kompleksa, beta karotin, vitamin E, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe. Pšenica sadrži veću količinu proteina od svih ostalih žitarica. Koristi se za pravljenje hljeba, tjestenine, krekera, za pripremu božićnih i slavskih kolača.